Home

Sí, sí, sí Garbí
Una pista de quitrà pintada pels propis jugadors i el seu entrenador el mes de setembre de 1.978. Heus aquí el naixement de l’Handbol Garbí, un històric de l’esport de l’handbol català que, des de llavors, ha participat de forma continuada en les diferents competicions que organitza la Federació Catalana d’Handbol.
Malgrat que estem parlant d’un club plenament consolidat, amb presència a totes les categories, des de benjamins fins a màster i amb una escola d’handbol que nodreix els diferents equips de l’entitat des de fa una colla d’anys, els inicis no van ser gens fàcils.

Josep Mª Mora

Palafrugell, la vila que acull l’Handbol Garbí, no havia comptat mai, en tota la seva llarga tradició esportiva, amb un equip d’handbol. No s’hi havia jugat mai, ni en categories de formació ni molt menys amb cap equip sènior. Per tant, la gosadia de Josep Maria Mora, fundador i primer entrenador del club, va ser considerable. Pocs podien pensar, aquella tardor de 1978, en els èxits que anirien arribant posteriorment i molts menys podien imaginar aleshores que avui estaríem parlant d’un club que té més de cent jugadors federats i que al llarg de la seva història ha superat amb escreix les dues mil fitxes.

El primer partit oficial per a l’entitat va tenir lloc la tarda del 3 de febrer de 1979 i va enfrontar el conjunt palafrugellenc amb l’Sport Lloret. Va ser un matx d’infantils i, a continuació, es van enfrontar els cadets d’ambdós clubs. El partit va tenir lloc a la pista de l’Estadi Municipal Josep Pla i Arbonès, un dels tres terrenys de joc que han acollit partits oficials de l’Handbol Garbí (els altres dos han estat el pati de l’escola Prats de la Carrera (1979-1983) i al Pavelló Municipal de Palafrugell (des de 1983 fins a l’actualitat).

Al llarg d’aquests anys de vida, l’Handbol Garbí ha tingut tres presidents, Cosme Madí, Ramon Portas –tots dos tristament desapareguts- i Pere Juscafresa, que va arribar al càrrec l’any 1995 i que avui s’hi manté amb el mateix vigor que el primer dia. Madí, Portas i Juscafresa, juntament amb el fundador i ànima del club, Josep Maria Mora, Josep Massaneda i Manel Padrós van ser els integrants de la primera junta directiva i, per tant, a ells correspon l’honor de ser els signants de l’acta fundacional del club.

El primer equip sènior va arribar a la temporada 1983-1984 i el van formar, a les ordres de Josep Maria Mora, els jugadors Cosme Madí, Pere Costa, Josep Massaneda, Narcís Madí, Albert Anglada, Josep Vergés, Carles Genís, Joan Muñoz, Antoni Hidalgo, Joaquim Vilahur, Jordi Piferrer, Ramon Soler i Antoni Poch.
L’aparició del primer equip sènior de l’entitat va coincidir amb el primer títol oficial, la Copa Federació juvenil, en què el Garbí es va imposar al GEiEG per 16 a 12 gràcies a un equip que, entrenat per Josep Maria Mora, alineava jugadors com Joan Bassó, Albert Romero, Rafael Ogalla, Carles Daban, Xavier Massaneda, Jordi Regincós, Ricard Juscafresa, Xavier Iglesias, Jaume Puig i Josep Pareras.

El Garbí va militar tres temporades a la desapareguda Segona Divisió Nacional (1986-1989) i una temporada a Primera Catalana (1989-1990). L’ascens a Segona Divisió Nacional va venir després d’assolir el primer campionat gironí absolut, la temporada 1985-1986.
Aquell equip, entrenat encara per Josep Maria Mora, va disputar la fase d’ascens a les Borges Blanques juntament amb Sant Cugat, Sant Fost, Canovelles, Rapitenc i els amfitrions d’aquella lligueta.
Aquest equip campió de lliga que va obtenir el passaport a la Segona Divisió el formaven Josep Massaneda, Xavier Massaneda, Cosme Madí, Narcís Madí, Pere Costa, Carles Genís, Antoni Hidalgo, Jordi Regincós, Xavier Iglesias, Jaume Puig, Joan Muñoz, Xavier Mora, Antoni Jiménez, Josep Camps, Joan Bassó, Rafael Ogalla, Ramon Soler i Albert Anglada.

L’equip va romandre les tres temporades esmentades a la Segona Divisió i, quan aquesta categoria es va reestructurar i va passar a anomenar-se Primera Catalana, el primer equip va fer un relleu a la banqueta i Pere Costa va assumir el comandament mentre que Josep Maria Mora va passar a entrenar un grup d’alevins que, a la llarga, proporcionarien alguns dels moments més intensos de la història del club.
Efectivament, aquest grup de jugadors nascuts els anys 1975 i 1976 es van proclamar campions de Catalunya el 7 de maig de 1989 després de derrotar el GEiEG al pavelló de Sant Narcís per 17 a 10.

Dos anys més tard, la base d’aquest equip, sota el mestratge de Josep Maria Mora, es va proclamar campió cadet de Girona i tercer classificat al campionat de Catalunya, rere FC Barcelona i BM Granollers. Aquesta plaça honorífica li va permetre de participar a la fase de sector del Campionat d’Espanya que es va disputar a Alacant. Contra tot pronòstic, els palafrugellencs van derrotar l’equip de casa, l’Helados d’Alacant i aquest fet, combinat amb les victòries sobre CLUBASA Barrameda (Club balonmano Sanlúcar de Barrameda) i Arona, van conduir els cadets de l’Handbol Garbí a la fase final del Campionat d’Espanya, el maig de 1991, que va tenir lloc a Artaleku, l’històric pavelló del Bidasoa d’Irun. Aquell campionat va acollir tres equips catalans, Garbí, FC Barcelona i BM Granollers, dos de bascos, Bidasoa i Iberduero, un de castellà, San Viator, un de madrileny, Leganés i un d’andalús, Puleva Maristas de Màlaga. El Garbí va acabar vuitè però la història que van escriure aquells jugadors encara avui es celebra a la vila del Baix Empordà. Per al record, aquells nois eren Joaquim Casellas, Narcís Ferrer, Marc Lozano, Jordi Mora, Daniel Pérez, Josep Rocas, Joaquim Rubau, Jordi Sala, Marc Bonet, Antoni Garcia Segura, Ivan López, Carles Mont, Jordi Pareras, Ivan Prats, Gerard Ribas, Ismael Sadiki, Carles Segura i Pere Viella.

El pas dels anys ha consolidat aquesta estructura que aquells heroics fundadors van crear aquella llunyana tardor de 1978.

Actualment, el primer equip sènior de l’entitat l’entrena Jordi Solano que va substituir, l’any 2007, a Joan Bassó, que va entrar al club l’any 1979 i, des d’aleshores, ininterrompudament, s’hi ha mantingut com a jugador i com a entrenador. Josep Maria Mora continua com a coordinador d’activitats, director de l’escola d’handbol i entrenador d’equips de base.

El club, com ja s’explicava al principi, compta amb una estructura que parteix de l’escola de base i s’acaba amb dos equips sèniors. A més, i des de fa vàries temporades, l’Handbol Garbí també participa a la Lliga Catalana Màster de Veterans amb alguns d’aquells jugadors que un bon dia van fundar el club juntament amb altres que s’hi han anat afegint amb el pas dels anys.

Mediàticament, el club té una important presència a la Lliga Asobal ja que diversos jugadors han sortit de les categories inferiors de l’Handbol Garbí: l’Albert Rocas i en Sergi Catarain. Ells dos són la punta d’un poderós iceberg, d’una fàbrica de jugadors amb un segell inconfusible, d’una manera de fer amb un estil propi, el del Club Handbol

Garbí sí, sí, sí, Garbí.
Pere Costa Pagès

Anuncis